PINDA

Het verhaal?
Als vrienden me vroeger liefkozend benaderden met ‘Pindaatje’ sloeg ik daar meestal geen acht op. Soms stak het een beetje, maar meestal dacht ik dat het erbij hoorde. Het was vaak ook bedoeld om de intimiteit van onze vriendschap te bevestigen, denk ik. Zo van “wij zijn zulke goede vrienden dat we dat gewoon tegen je kunnen zeggen”. Al onderzoekend zag ik in dat het eigenlijk best gek is om op deze manier iemand z’n identiteit te omschrijven. Het reduceerde mij tot slechts dat: een pinda(atje).

Waarom doe je mee?
Niemand zou op basis van slechts zijn of haar huidskleur, afkomst of seksuele voorkeur omschreven moeten worden. Dat werkt zo beperkend en het geeft je een gevoel van buitengesloten worden.

—-
Opmerkingen als “sambalbij”, “spleetoog” en “hankie pankie Shanghai” zijn misschien niet slecht bedoeld, maar zijn wél ongemakkelijk en racistisch. Wat wij als Oost- en Zuidoost Aziaten horen is “Het is maar een grapje”, maar #IkLachNiet.

Verschillende illustratoren en makers van Oost- en Zuidoost Aziatische komaf staan stil bij deze opmerkingen en zogenaamde ‘grappen’. De beelden hebben als doel om gesprekken op gang te brengen en bewustzijn te creëren. #Heb jij ook een verhaal dat je wilt delen? Gebruik de #IkLachNiet, tag @panasiancollective@asian.raisins en deel jouw verhaal! Check meer op: www.hetismaareengrapje.nl

Een initiatief van @asian.raisins@panasiancollective@stichtingoutabroad@adbradar@meldpuntdiscriminatieamsterdam

#illustrationcampaign#campaign